Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
„Čím jsme,
je výsledek našich myšlenek.

BUDDHA

BLOG
Koučink - fenomém nebo zbytečnost?

Koučink - fenomém nebo zbytečnost?
Koučink znamená práci na sobě, ne lehkou jízdu k cíli.


Koučování je pro někoho fenomén. Spousta lidí má svého kouče (business kouče, výkonnostního kouče atd.), prochází psychologickým koučováním nebo koučují sami sebe. Dělají si certifikáty, aby se byli kouči a někteří žijí v domněnce, že se tímto i koučem opravdu stanou.

Co to koučink vlastně je? Jak vůbec vypadá? "Kupodivu" hned od začátku je o poznání sama sebe, svých pocitů, myšlenek silných a slabých stránek. Je o zjištění vlastního potenciálu o kterém často buď nevíme nebo ho jen tušíme, ale každopádně nevyužíváme správně či ideálně. Je těžké pustit se do nějaké cesty, když nevíte, kde začíná a kde končí. Koučink má jeden z pevných bodů v nastavování "zrcadla" -  je důležité znát hodnocení svého okolí – nadřízení, podřízení, kolegové – a to je někdy problém, protože kdo by chtěl by konfrontován sám se sebou? Dost na tom, že spolu žijete uvnitř sebe a tam se často konfrontujeme víc než je zdrávo :) Ale jenom díky tomuto spektru názorů lépe odhalíte své rezervy.

Psychologické testy apod. jsou z mého pohledu příliš úzký nástroj - dokáží vyhodnotit osobnostní profil, jaký jsme kdo typ apod. ale jak Vám přímo pomohou v tom co je pro danou situaci pro Vás to nejvhodnější? Můžu se skutečně změnit? Tréninkem změním způsoby chování, osobnost nezměním. 

Poradit si musíte sami...

Velmi často jsou lidé překvapeni, že jim kouč neradí, hrome jak to, že mi hned neřekne, jak mám danou situaci řešit, změnit apod.? Kouč naslouchá, ptá se, povzbuzuje dotyčného tak, aby na řešení přišel sám. A to je právě podstatou koučinku, je to na něm to nejtěžší, jak pro klienta tak kouče. 100% odpovědnost za výsledek má jen a pouze koučovaný. A to se mnohdy lidem, kteří rádi mění svobodu za odpovědnost nehodí, nelíbí. Vše co uděláte, jak se rozhodnete jsou Vašim vlastním rozhodnutím.

Koučova odpovědnost je jakkoli nevstupovat svými pocity, názory, myšlenkami do světa klienta.

První setkání s koučem je nejčastěji zaměřené na stanovení cíle společného setkání. Cíle jsou definovány vždy vuči konrétnímu setkání. A mohou navazovat na dlouhodobější cíl, ke kterému však vedou tyto dílčí cíle. Častá praxe je, že klienti vlastně ani nevědí, kam chtějí dojít, a očekávají, že jim to řekne kouč. Pokud se s cílem neztotožníte, nejste o něm vnitřně přesvědčeni, je lepší raději vůbec nezačínat.

Často koučuji manažery, je to i moje doména, protože sám mám za sebou 20let praxe v budování různých firem apod. tedy moc dobře jsem znal pojmy jako ego, já nemám žádný problém, mě nikdo nemusí říkat co mám dělat ...

A přesně o tom to je, nikdo Vám nebude říkat co máte dělat, Vy si na to přijdete sami, řeknete si to sami a taky si to nakonec i sami uděláte. Že je to "blbý", ne, je to to nejlepší co pro sebe můžete udělat. Je to nejrychlejší cesta osobního růstu, kterou jsem za svůj život mohl poznat. Manažeři mají těžkou pozici. Musí na všechny strany dokazovat, že si vědí rady, že ví kudy kam a jak. Koučink je pro ně spíše ujasněním vlastních myšlenek. Jejich potvrzením, že jdou správnou cestou a přímo k cíli. Top manažeři někdy nepotřebují "poradce", ale někoho, kdo je vyslechne a díky komu dostanou skrze sebe sama jiný pohled na věc.